SchimmelsAlert – micro-biologische analyse van het wortelmilieu

Sinds kort is er een nieuw systeem op de markt om de aanwezigheid van (bodem)schimmels rondom de wortels te monitoren, SchimmelsAlert. HortiServices heeft de exclusieve rechten om dit in Nederland en Belgiƫ te verkopen.

SchimmelsAlert biedt unieke oplossingen om de gezondheid van het bodemmicrobioom te begrijpen. De analyses van het wortelmilieu worden gefaciliteerd door de SporSenZ, een sensor die in de bodem, het water of substraat wordt geplaatst en de micro-organismen aantrekt die actief groeien. Dit gebeurt omdat de chemische samenstelling in de SporSenZ de wortels nabootst.

Na het verzamelen van een monster van de relevante micro-organismen in het veld, wordt de SporSenZ teruggestuurd naar het laboratorium, met behulp van een vooraf betaalde envelop.

DNA-analyse

Wanneer de SporSenZ in het laboratorium is aangekomen, wordt een soortidentificatie-analyse uitgevoerd van de schimmels die door de SporSenZ in het veld zijn bemonsterd. Met behulp van DNA-sequencing wordt de soort geĆÆdentificeerd. Deze techniek kan alle soorten micro-organismen identificeren die door de SporSenZ zijn gevangen, zowel de pathogene als de gunstige. In een apart overzicht vindt u enkele voorbeelden van schimmels die middels deze techniek zijn geĆÆdentificeerd.

De resultaten van de analyses zijn beschikbaar binnen 5 werkdagen na ontvangst van de SporSenZ in het laboratorium.

Diverse modellen

Er zijn verschillende modellen met verschillende naaldlengtes beschikbaar.

Het lange model, dat meestal wordt gebruikt in de bodem, is 8 cm. Het kortere model, om te gebruiken in bijvoorbeeld substraatmatten, dat is 4,5 cm lang. Er is een apart model leverbaar om water te bemonsteren.

Beter

SchimmelsAlert bodembiologische analyses zijn beter dan alle andere op de markt omdat:

– De analyse een waarheidsgetrouw beeld geeft van wat er in de bodem gaande is, omdat het in het veld meet wat actief groeit. Analyses van grondmonsters waarbij u

de grond naar een laboratorium moet sturen, kunnen misleidende resultaten opleveren, omdat er tussen monstername en analysemoment, veranderingen in het monster kunnen optreden die de microbiĆ«le balans beĆÆnvloeden.

– Alleen levende micro-organismen worden geanalyseerd. Dode micro-organismen kunnen niet zijn gaan groeien in de sensor. Dit in tegenstelling tot veel andere analyses omdat sommige dode micro-organismen soms tientallen jaren stabiel in de bodem kunnen blijven.

– Binnen een week na ontvangst worden de resultaten per mail verstuurd. Door de snelle resultaten, kan de gebruiker tijdig beslissingen nemen om de gezondheid van de bodem te verbeteren en verliezen door ziekten te voorkomen.

– We kunnen aanvullende diensten leveren om de efficiĆ«ntie van gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekteverwekkers te evalueren.

– Omdat elke soort die door de SporSenZ is bemonsterd, wordt geĆÆdentificeerd, helpen deze analyses om de ware gezondheid van de bodembiologie te begrijpen.

Deze analysemethode is toe te passen in elk gewas en in elk teeltsysteem! De prijs is ā‚¬155 per sensor, inclusief analyse en transport.

Voor meer informatie kijk op

Bestellen? Stuur een mail naar info@HortiServices.nl